Dincolo de aceasta legenda superba, zodiacul chinezesc se constituie ca unul dintre cele mai importante instrumente de cunoastere astrologica, sau poate chiar cel mai important, alaturi de cel european. De altfel, este recomandabil ca acestea doua sa fie combinate (mai ales in ceea ce priveste compatibilitatea dintre doua persoane) pentru a obtine astfel un mai mare grad de precizie in caracterizari, superior celui prin analizarea fiecarui zodiac in parte.

Daca zodiacul clasic european delimiteaza zodiile in primul rand dupa luni, iar in al doilea dupa zile, cel chinezesc isi stabileste zodiile dupa ani, cele douasprezece semne (Sobolanul, Bivolul, Tigrul, Pisica, Dragonul, Sarpele, Calul, Capra, Maimuta, Cocosul, Cainele si Mistretul) corespunzand fiecare cate unui an caruia i se atribuie astfel caracteristicile semnului respectiv. Pentru a nuanta si mai mult, trebuie mentionat ca fiecarui semn ii corespunde, de asemenea, cate un element dintre cele cinci teoretizate de vechii chinezi, anume: metalul, apa, lemnul, focul si pamantul – fiecare dintre ele intervenind diferit in conturarea portretului unei persoane oarecare. Astfel, cineva nascut in anul Dragonului de Foc va fi temperamental si caracterial usor diferit decat daca s-ar fi nascut tot intr-un an al Dragonului, dar stapanit de un alt element, de pilda de Pamant.

Fiecare element revine in calendar o data la 60 de ani, iar fiecare semn o data la 12 ani. De exemplu, anul 1900 este stapanit de Sobolan si asemeni si 1912, 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984 s.a.m.d. Insa 1900 este, in particular, anul Sobolanului de Metal si el se va repeta deabia in 1960, apoi in 2020, 2080 etc.

 

Caracteristicile pe care le confera cele cinci elemente nativilor

 

METALUL

Idealuri: obtinerea de putere, bogatie si de lux

Recomandari: trebuie sa fie mai maleabili, spre propriul lor interes

 

APA